Waarom heeft je lichaam vitamine D nodig?

Waarom heeft je lichaam vitamine D nodig?

Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam. Ze zorgen er voor een groot gedeelte voor dat andere essentieel voedingsstoffen (koolhydraten en eiwitten) goed worden opgenomen door je lichaam. Dit geldt ook voor vitamine D. Je vindt vitamine D bijvoorbeeld in vette vis, vlees, eieren en zonlicht.

Zonlicht als bron van vitamine D

Zonlicht is naast voeding een natuurlijke bron van vitamine D. Veel in de buitenlucht zijn, helpt dus ook om vitamine D binnen te krijgen. Hiermee is vitamine D één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken, mits er voldoende zonlicht aanwezig is. Zeker in de wintermaanden krijgen sommige mensen te weinig vitamine D binnen, om de simpele reden dat de dagen een stuk korter zijn. Mensen die onregelmatig werken en veel nachtdiensten draaien hebben ditzelfde probleem, omdat zij overdag vaak slapen. Het is voor deze mensen aan te raden om vitamine D aan te vullen in het dagelijkse eten.

Niet te veel en niet te weinig vitamine D

Zoals met zo veel voedingstoffen is het belangrijk om niet te veel en niet te weinig binnen te krijgen, zo ook voor vitamine D. Let daarom goed op de dagelijkse dosering op het moment dat je voedingssupplementen slikt met vitamine D (+/- 25 mcg).

Vitamine D wordt het beste opgenomen in de darmen in combinatie met een beetje olie en valt ook onder de vet oplossende vitamines, wat betekent dat het wordt opgenomen door het lichaam in de organen.