Waar komt de cranberry vandaan?

Waar komt de cranberry vandaan?

In Nederland associëren wij de cranberry vooral met Terschelling, maar waar komen de cranberries nu werkelijk vandaan?  De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Canada. De bes behoord tot de bessenfamilie waaronder ook de blueberry en de concord grape toe behoren. De naam van de cranberry komt volgens verhalen van de Europese kolonisten die als eerste de bes hebben ontdekt. Zij vonden de bloem van de cranberrystruik lijken op de kop van een kraanvogel, vandaar ‘crane berry’. De cranberries zijn uiteindelijk door handelaren naar Europa gebracht.

Verhalen over de cranberry

De cranberry is volgens de verhalen Nederland binnen gekomen via Terschelling. In de 19e eeuw ontdekten de bewoners van Terschellling de cranberrystruiken in de duinvalleien. Later bleek, dat deze plant afstamde uit het noorden van Amerika. Over hoe de bessen precies in de duinen van Terschelling terechtgekomen zijn, gaan verschillende verhalen de ronde. Wij hebben (volgens ons) het leukste verhaal voor je opgezocht en dat gaat als volgt:

Cranberries werden in de 18e en 19e eeuw veel verhandeld vanuit Canada en Amerika naar Europa. Het verhaal gaat dat er tijdens een overtocht vaten cranberries over boord zijn geslagen en gestrand zijn op Terschelling. Enkele strandjutters dachten dat het vaten waren vol rode wijn. Helaas voor hen, bleken het alleen ‘rode besjes’ te zijn. Vanuit frustratie gooide zij deze de vaten leeg in de duinen. Enkele tijd later waren de duinen van Terschelling bezaaid met struiken van de cranberry. Sindsdien worden cranberries op Terschelling in grote getalen geplukt en gegeten.

Thanksgiving en de cranberry

Wat hebben thanksgiving en cranberry’s met elkaar te maken? Toen de eerste pelgrims uit Europa het ‘onbekende’ land Amerika ontdekte, leerden zij van de lokale bevolking hoe zij de vreemde planten en dieren van het land konden eten. Als dank hiervoor nodigden zij hen uit voor een dankfeest om de opbrengst van de oogst te vieren, wat nu ‘thanksgiving’ word genoemd. Tijdens dit feest werd altijd kalkoen met cranberry saus geserveerd en dat is nu nog steeds de traditie.

Cranberries zijn lekker én gezond

De cranberry heeft een lekkere smaak. De smaak is iets zuurder als je het vergelijkt met bijvoorbeeld rozijnen en bevat van nature veel gezonde vitamine en mineralen, zoals vitamine C, E, B5, K, ijzer en mangaan.

Hoe kun je cranberry’s het beste eten?

Cranberries kunnen natuurlijk door een zelfgemaakte (fruit)smoothie of door de magere yoghurt bij het ontbijt. In combinatie met geitenkaas zijn cranberries ook lekker in een spinaziesalade. Bekijk gerust eens onze recepten waar je nog meer gezonde gerechten kunt vinden.